Zastoj šteti biznisu

Prisilna stanka američke javne uprave odražava se i na poslovanje

0 Flares 0 Flares ×
Admnistrativni zastoj ušao je u četvrti tjedan i najduži je u američkoj poslovnoj povijesti

Natezanje između republikanskog predsjednika Sjedinjenih Država, Donalda Trumpa i demokratske većine u američkom Kongresu zbog financiranja zida na granici s Meksikom, počinje se odražavati i na poslovanje u toj zemlji.

Prvi i snažniji udar doživjele su sve tvrtke koje svoje poslovanje temelje u transakcijama na burzama vrijednosnica – prije svega one koje su namjeravale pokrenuti prve javne ponude svojih dionica, a riječ je, najčešće, o startup i fintech tvrtkama.

One sad ne mogu nastaviti s postupkom izlaska na burzu jer je američka Komisija za vrijednosnice (SEC – Securities and Exchanges Commission) u zastoju kao i ostala tijela javne uprave.

Zaposlenici Komisije za vrijednosnice su na prisilnom godišnjem odmoru i ne bave se svojim poslom: registracijom tvrtki i ovjeravanjem poslovne dokumentacije.

Tijekom ove godine najavljene su prve javne ponude dionica tvrtki kao što su Uber i AirBnB te niz prvih javnih ponuda dionica fintech startupa koji su se prijavili za proceduru koja je u Americi poznata kao “mini-IPO”.

Uz to, Komisija za vrijednosnice zadužena je i za ICO (Initial Coin Offering) procese prikupljanja sredstava, koji su preferirani model prikupljanja novca za startupe koji svoje poslovanje temelje na kripto-valutama.

Zastoj američke državne administracije šteti i tvrtkama koje se bave posuđivanjem novca putem Interneta, kao i financijskim savjetnicima koji svoj biznis temelje na softverskim robotima.

Admnistrativni zastoj danas je ušao u četvrti tjedan i najduži je u američkoj poslovnoj povijesti te će, ako potraje, drže neki poznavatelji financijskih tržišta, imati negativne posljedice za konkurentnost američkog gospodarstva.

Ako vas zanima kako to izgleda kad državna uprava stane, televizijska kuća CNN napravila je prilično zanimljiv popis posljedica administrativnog zastoja.
___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: