Zatvara se 40 tisuća poslovnica

Banke. U slijedeće tri godine, u Europi.

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 5. lipnja 2020. Prema istraživanju tvrtke Kearney u Europi će se tijekom slijedeće tri godine zatvoriti svaka četvrta bankovna poslovnica, ili, njih čak 40 tisuća. To je izravna posljedica digitalizacije – činjenice da se sve više korisnika okreće primjeni digitalnih kanala u poslovanju s bankama. Pandemija koronavirusa samo je ubrzala te procese.

Poslovnice banaka koje će preživjeti digitalnu transformaciju morati će se preobraziti u mjesta u kojima se nude složenije financijske usluge, tvrde analitičari tvrtke Kearney.

Tvrtka još predviđa da će sedamdeset posto bankovnih poslova odvijati online. Riječ je o uslugama kao što su otvaranje tekućih i žiro računa, aplikacije za zajmove te svi poslovi koji se tiču kreditnih kartica.

Iako se na prvi pogled čini da je ovo istraživanje glasnik loših vijesti za europski bankarski sektor, zapravo je riječ o situaciji koja će pogodovati i bankama i klijentima. Bankama će sve to pojeftiniti poslovanje, a klijentima će nove usluge olakšati komunikaciju s financijskim ustanovama, drže analitičari tvrtke Kearney.

Zaključci su to jedanaestog godišnjeg istraživanja – Kearney’s European Retail Banking Radar – koje se bavi analizom europskog bankarskog tržišta i obuhvaća poslovanje 92 banke na 22 europska tržišta (50 banaka iz Zapadne i 42 banke iz Istočne Europe).


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: