Zavrnimo rukave!

Proljetna gospodarska prognoza 2021.

0 Flares 0 Flares ×

13. svibanj 2021. – Prema proljetnoj gospodarskoj prognozi 2021. gospodarstvo EU-a rast će za 4,2 % u 2021. i 4,4 % u 2022., dok će u europodručju te brojke iznositi 4,3 % odnosno 4,4 %. To je znatno poboljšanje izgleda za rast u usporedbi s onima koje je Komisija predstavila u veljači u zimskoj gospodarskoj prognozi 2021. Iako će stope rasta i dalje napredovati različitim tempom u cijelom EU-u, gospodarstva svih država članica trebala bi se do kraja 2022. vratiti na razine prije krize.

Gospodarstvo raste usporedo s povećanjem procijepljenosti i popuštanjem mjera ograničavanja širenja zaraze.

U 2020. gospodarstvo EU-a smanjilo se za 6,1 %, a gospodarstvo europodručja za 6,6 %. Iako su se poduzeća i potrošači uglavnom prilagodili kako bi se bolje nosili s mjerama ograničavanja širenja zaraze, neki sektori, kao što su turizam i osobne usluge, i dalje trpe posljedice.

Oporavak europskog gospodarstva započet prošlog ljeta stagnirao je u četvrtom tromjesečju 2020. i prvom tromjesečju 2021. zbog uvođenja novih javnozdravstvenih mjera za ograničavanje porasta broja novih slučajeva bolesti COVID-19. Međutim, s rastom stopa procijepljenosti i ublažavanjem mjera očekuje se snažan gospodarski oporavak u EU-u i europodručju. Taj rast potaknut će privatna potrošnja, ulaganja i rastuća potražnja za europskim izvozom uslijed oporavka globalnog gospodarstva.

Javna ulaganja, izražena kao udio u BDP-u, trebala bi u 2022. dosegnuti najviše razine u više od deset godina zahvaljući potpori iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF), koji je okosnica instrumenta NextGenerationEU.

Proljetna prognoza za Hrvatsku

Usto, nakon početnog učinka pandemije uvjeti na tržištu rada polako se poboljšavaju. Zaposlenost je porasla u drugoj polovini 2020. te su stope nezaposlenosti u većini država članica nešto niže u odnosu na prethodne vrhunce. Programi javne potpore, uključujući one koje EU podupire u okviru instrumenta SURE, spriječili su dramatičan rast stopa nezaposlenosti. Ipak, bit će potrebno određeno vrijeme za puni oporavak tržišta rada jer ima prostora za povećanje broja radnih sati prije nego što poduzeća budu imala potrebu za novim radnicima.

Predviđa se da će u 2021. stopa nezaposlenosti u EU-u iznositi 7,6 % (8,4 % u europodručju), dok će se u 2022. smanjiti na 7 % (7,8 % u europodručju). Te stope i dalje su više nego prije krize.

Inflacija je početkom ove godine naglo porasla zbog rasta cijena energenata i niza privremenih, tehničkih čimbenika, kao što je godišnja prilagodba pondera za robu i usluge u potrošačkoj košarici koji se koriste za izračun inflacije. Na to je primjetno utjecalo i ukidanje smanjenje PDV-a te uvođenje poreza na ugljik u Njemačkoj. Inflacija će tijekom ove godine znatno varirati jer će pretpostavljene cijene energenata i promjene stopa PDV-a uzrokovati bitne fluktuacije cijena u odnosu na isto razdobljem prošle godine. Predviđa se da će inflacija u EU-u iznositi 1,9 % u 2021. (1,7 % u europodručju) i 1,5 % u 2022. (1,3 % u europodručju).*

Javna potpora kućanstvima i poduzećima odigrala je ključnu ulogu u ublažavanju posljedica pandemije na gospodarstvo, ali i dovela do rasta javnog duga u državama članicama. Očekuje se da će ukupni deficit opće države ove godine porasti za oko pola postotnog boda na 7,5 % BDP-a u EU-u te za oko tri četvrtine postotnog boda na 8 % BDP-a u europodručju. Prema tim predviđanjima, u 2021. sve će države članice, osim Danske i Luksemburga, imati deficit veći od 3 % BDP-a.

S druge strane, ukupni proračunski deficit trebao bi se do 2022. prepoloviti na nešto manje od 4 % u EU-u i u europodručju, a broj država članica s deficitom većim od 3 % BDP-a znatno smanjiti. Predviđa se da će udio javnog duga u BDP-u u EU-u ove godine dosegnuti vrhunac od 94 %, s neznatnim padom u 2022. na 93 %. Europodručje bi trebalo slijediti isti trend, uz rast udjela duga u BDP-u na 102 % ove godine i blago smanjenje na 101 % u 2022.

Paolo Gentiloni, potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo. Izvadak iz video prezentacije. EU.

Rizici za ekonomske izglede i dalje će ostati visoki sve dok je gospodarstvo u sjeni aktualne pandemije.

Razvoj epidemiološke situacije te učinkovitost i djelotvornost programa cijepljenja mogli bi se pokazati boljim ili lošijim od pretpostavki u središnjem scenariju ove prognoze. Moguće je da je u prognozi podcijenjena sklonost kućanstava potrošnji odnosno želja potrošača da zadrže visoke razine preventivne štednje.

Tempiranje povlačenja potpore još je jedan čimbenik – ako se potpora povuče prerano, to bi moglo ugroziti oporavak. S druge strane, odgođeno povlačenje moglo bi narušiti tržište i spriječiti izlazak neodrživih poduzeća.

Učinak financijskih poteškoća poduzeća na tržište rada i financijski sektor mogao bi se pokazati težim od predviđenog.

Nasuprot tomu, snažniji globalni rast, osobito u SAD-u, mogao bi imati pozitivniji učinak na europsko gospodarstvo od očekivanja. Snažniji rast u SAD-a mogao bi međutim povećati prinose na njegove državne obveznice, što bi moglo dovesti do nekontroliranih prilagodbi na financijskim tržištima. To bi posebno teško pogodilo visokozadužena tržišna gospodarstva u usponu s visokim deviznim dugom.

Više informacija: Proljetna gospodarska prognoza 2021.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: