Zdravstvo duguje više od pet milijardi kuna

Ukupni dug bolničkog i ljekarničkog sustava

0 Flares 0 Flares ×
15 hrvatskih bolnica ponovo ima rokove plaćanja iznad 365 dana. Ilustracija: Pexels

Zagreb, 16. veljače 2021. – Prema podacima veledrogerija ukupni dug bolničkog i ljekarničkog sustava krajem siječnja prešao je 5,2 milijarde kuna – dug bolnica 31. siječnja 2021. iznosio je 4,1 milijardu kuna, dok je procijenjeni dug HZZO prema ljekarnama premašio 1,1 milijarde kuna.

Veledrogerije upozoravaju da možemo ponovo očekivati poremećaje u sustavu opskrbe lijekovima, ako ne bude hitne reakcije od strane resornih ministarstava

Bolnički dugovi su i ove godine nastavili rasti dinamikom od oko 230 milijuna kuna mjesečno pa se ponovo suočavamo s razinom duga koji ugrožava poslovanje veledrogerija, izvršenje njihovih obaveza prema dobavljačima te normalnu opskrbu lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom.

Prošle godine bolnički sustav je prema veledrogerijama generirao dug od gotovo tri milijarde kuna koji je djelomično saniran u tri navrata, s ukupnim iznosom od 2,24 milijarde kuna.

Bolnički dugovi su i ove godine nastavili rasti dinamikom od oko 230 milijuna kuna mjesečno

Iako su veledrogerije redovno informirale resorna ministarstva o daljnjem rastu duga i pozivale na dogovor oko izrade otplatnog plana i definiranje daljnje dinamike plaćanja još uvijek nisu dobile službeno očitovanje.

Unatoč sanaciji iz studenog 2020., 15 hrvatskih bolnica ponovo ima rokove plaćanja iznad 365 dana i već su suočene s uvjetovanom isporukom lijekova i opreme od nekih veledrogerija. Za očekivati je da će dio veledrogerija osim uvjetovanja isporuke plaćanjem pokrenuti tužbe i ovršne postupke prema bolnicama u nemogućnosti naplate svojih potraživanja.

Dodatno, rokovi plaćanja HZZO-a ljekarnama prešli su 120 dana čime su zakonski rokovi premašeni dvostruko. To predstavlja dodatni teret veledrogerijama i udar na njihovu likvidnost jer je najveći dio toga duga završio upravo kod njih, nametnuvši im tako ponovno ‘nemoguću misiju’ osiguravanja financijske stabilnosti zdravstvenog sustava.

Zdravstveni sustav će ove godine imati manjak od oko 10 milijardi kuna.

Kako bi se osigurala normalna isporuka lijekova u slijedećem razdoblju potrebno je odmah nabaviti dvije milijarde kuna dodatnih sredstava za bolnice te rokove plaćanja HZZO-a prema ljekarnama svesti u zakonske. Plan otplate preostalih dugova i definiranje plaćanja imperativ je kako bi se osigurala normalna opskrba lijekovima i opremom tijekom 2021.

Zdravstveni sustav ćeove godine imati manjak od oko 10 milijardi kuna. Toliko nedostaje u proračunu ove godine samo za podmirenje obaveza prema dobavljačima lijekova i opreme, dodatne covid troškove te podmirenje tužbi liječnika za krivo obračunatu osnovicu i prekovremeni rad.

Izvor: HGK


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: