Ženama je sve bolje – u zemljama regije

Indeks žena u svijetu rada za 2020

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 8. ožujka 2020. – Prema najnovijem PwC-ovom indeksu žena u svijetu rada, koji analizira ekonomsko osnaživanje žena u 33 države članice OECD-a, došlo je do snažnijeg napretka u ekonomskom položaju žena u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Unatoč tome, još postoji dosta prostora za poboljšanja – zapošljavanje što većeg broja žena i jednaka struktura plaća rezultirale bi iznimnim, dodatnim koristima za lokalna gospodarstva.

Primjerice, kada bi stopa zaposlenosti žena u državama članicama OECD-a dostigla onu kakva je danas u Švedskoj, BDP država članica OECD-a mogao bi porasti za više od 6 bilijuna (tisuća milijardi) dolara.

Dostizanje iste razine bi lokalnim gospodarstvima šest država članica OECD-a u srednjoj i istočnoj Europi (Poljska, Češka, Estonija, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka) donijelo do 155 milijardi dolara.

Veće zapošljavanje žena i jednaka struktura plaća rezultirale bi iznimnim, dodatnim koristima za lokalna gospodarstva.

Najnoviji indeks žena u svijetu rada pokriva razdoblje od 2017. do 2018. godine. Island i Švedska su petu godinu zaredom zadržale prva dva mjesta, a Slovenija je zauzela treće mjesto.

Češka je zabilježila najveći skok na ljestvici u odnosu na ostale države članice OECD-a, skočivši s 23. na 19. mjesto, zahvaljujući malim, ali pozitivnim poboljšanjima svih čimbenika indeksa.

Poljska je zabilježila najveće povećanje u pogledu apsolutnog rezultata, trenutačno zauzima 8. mjesto u svijetu u smislu ekonomske rodne ravnopravnosti.

SAD su zabilježile skroman pomak na rang ljestvici s 22. u 2017. na 20. mjesto u 2018. godini.

Kako ukinuti razliku u plaćama između žena i muškaraca u EU?

Velika Britanija je bila iznad prosjeka država članica OECD-a i na drugom je mjestu iza Kanade u usporedbi s ostalim članicama skupine G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Države), njezina se pozicija jedva pomakla od 2000. godine kada je bila na 17. mjestu, unatoč poboljšanju učinka na području svih pet čimbenika.

Izvještaj PwC-a također otkriva da bi smanjivanje razlike u plaćama među spolovima moglo povećati zaradu žena u državama članicama OECD-a za više od dva bilijuna dolara

Estonija i Irska zabilježile su najveći pad na ljestvici ove godine. Obje zemlje su pale za četiri mjesta, uglavnom zbog smanjenja stope zaposlenosti žena na puno radno vrijeme u Estoniji i povećanja razlike u plaći među spolovima u Irskoj.

Izvještaj PwC-a također otkriva da bi smanjivanje razlike u plaćama među spolovima moglo povećati zaradu žena u državama članicama OECD-a za više od dva bilijuna dolara, što je povećanje za 21 %, dok bi lokalnim gospodarstvima šest država članica OECD-a u SIE moglo donijeti više od 42 milijarde dolara.

PwC Indeks žena u svijetu rada sastoji se od pet pokazatelja: razlika u plaćama među spolovima, udio ženske radne snage, razlika u zastupljenosti muške i ženske radne snage, nezaposlenost žena i stopa zaposlenosti žena s punim radnim vremenom.

Za više informacija o izvješću, posjetite stranicu www.pwc.co.uk/womeninwork

 


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: