Žene su izgubile 800 milijardi dolara u prihodima

Ili: više od ukupnog BDP-a 98 zemalja svijeta

0 Flares 0 Flares ×
Mollika Begum nezaposlena je kućanica iz Dhake, glavnog grada Bangladeša. Radila je kao kućna pomoćnica, no zahvalili su joj se na suradnji. Foto: Oxfam

29. travnja 2021. – Milijuni žena diljem svijeta na različite su načine osjetile posljedice gubitka radnih mjesta, a one koje su zadržale posao, teško su se nosile s kućanskim poslovima, dodatnom brigom za djecu kojoj su postale i pomoćnici u online nastavi, tijekom prošle, pa i ove, pandemijske godine.

Globalno gledano, žene u svijetu ukupno su izgubile bar 800 milijardi dolara u prihodima, tvrdi izveštaj organizcije Oxfam International. To je više od ukupne vrijednosti BDP-a čak 98 zemalja svijeta i nešto više od količine novca koje su Sjedinjene Države prošle godine potrošile na naoružavanje.

Oxfam brojku od 800 milijardi dolara izgubljenog prihoda smatra “konzervativnom procjenom” – jer se u to ne ubrajaju prihodi milijuna žena koje rade u sivoj ekonomiji u svojim zemljama.

Kad se gleda broj radnih mjesta, žene su prošle godine izgubile 64 milijuna radnih mjesta, što je pet posto od ukupnog broja radnih mjesta na kojima su bile zaposlene. U istom razdoblju, muškarci su izgubili 3,9 posto radnih mjesta.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: