Žene u tehnološkim tvrtkama

Ovisno o sektoru, tehnologije smanjuju zaposlenost žena

0 Flares 0 Flares ×
Usavršavanje digitalnih vještina i znanja iz STEM područja postaju čimbenici u određivanju zaposlivosti (i) žena.

Zagreb, 8. ožujka 2020. – U zemljama skupine G7 žene u prosjeku čine samo 30 % radne snage tvrtkama iz tehnološkog sektora, a još se manje žena nalazi na najvišim položajima u tehnološkim tvrtkama.

Prema PwC-ovom indeksu žena u tehnologiji, Kanada je od svih zemalja skupine G7 ostvarila najveći uspjeh u pogledu rodne zastupljenosti i jednakosti u tehnološkom sektoru, dok je Francuska na drugom, a SAD na trećem mjestu.

U pogledu indeksa žena u tehnologiji, Ujedinjena Kraljevina zauzima peto mjesto među zemljama skupine G7. Lošije mjesto na rang ljestvici rezultat je ispodprosječnog učinka po svim čimbenicima, osim udjela žena u upravama tvrtki u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT).

PwC-ova studija također otkriva da bi umjetna inteligencija i nove tehnologije poput robotike, bespilotnih letjelica (dronova) i vozila bez vozača mogle preuzeti poslove žena, ali i stvoriti nova radna mjesta.

U državama članicama OECD-a radnice bi mogle ostvariti određeni dobitak, no raspodjela dobitaka i gubitaka može se značajno razlikovati po zemljama i industrijskim sektorima.

Zakonodavci i tvrtke moraju pomoći ženama, da se prilagode tehnološkim promjenama tijekom njihovog radnog vijeka.

Očekuje se da će u sektoru zdravstva i socijalne skrbi, koji je najveći poslodavac žena u državama članicama OECD-a, kao rezultat tehnologije doći do neto povećanja zaposlenosti žena.

Međutim, u sektorima veleprodaje, maloprodaje i proizvodnje se u državama članicama OECD-a kao rezultat tehnologije očekuje neto smanjenje zaposlenosti žena.

Kako tehnologija i dalje mijenja svijet rada, nedavno PwC-ovo globalno istraživanje pokazalo je da više od polovice radnika širom svijeta smatra da će se zbog automatizacije njihov posao značajno promijeniti ili će postati suvišnim u razdoblju od jednog desetljeća.

Zakonodavci i tvrtke moraju pomoći ženama, da se prilagode tehnološkim promjenama tijekom njihovog radnog vijeka. Moraju poticati i pomagati usavršavanje digitalnih vještina i znanja iz STEM područja, pružiti podršku prilikom prekvalifikacije za druge poslove u sektorima u kojima je „ljudska dimenzija“ presudna i pružiti mogućnosti za učenje emocionalno-socijalnih vještina, poput kreativnosti, rješavanja problema i fleksibilnosti.

Za više informacija o tome kako će automatizacija utjecati na radna mjesta posjetite ovu stranicu na internetu

Za više informacija o globalnom programu PwC-a, Novi svijet. Nove vještine., čiji je cilj pomoći milijunima ljudi širom svijeta da poboljšaju svoje razumijevanje, vještine i znanja za digitalni svijet, posjetite ovu stranicu


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: