“Zlata vrijedan” – osmi put

Natječaj za najbolji OPG

0 Flares 0 Flares ×
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je, uz glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, njegovog zamjenika i predsjednika žirija projekta „OPG Zlata vrijedan“ Stjepana Blaževića, predsjednika Uprave SPAR Hrvatska Helmuta Fenzla te voditelja i urednika HRT-a Marija Sedmaka predstavila početak još jednog projekta “Zlata vrijedan”.

2. srpnja 2021. – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je predstavila početak još jednog projekta “Zlata vrijedan”. Riječ je o projektu kojeg Večernji list u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i partnerima provodi osmu godinu za redom u svrhu promocije hrvatske poljoprivredne proizvodnje kroz uspješne priče poljoprivrednika.

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, u 2020. godini ostvaren je rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 7%, rast vrijednosti realnog dohotka za 14% te rast bruto dodane vrijednosti za 12,3% u odnosu na prethodnu godinu.

U sklopu Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. ugovoreno je 97% sredstava, od čega je isplaćeno čak 74% odnosno 13,3 milijarde kuna hrvatskim poljoprivrednicima.

OPG-ovi su Zakonom o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima prepoznati kao strateški važan organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj.

148.576 poljoprivrednika je registrirano kao OPG, a za svoju proizvodnju koriste 841.906 ha, odnosno više od 73 posto poljoprivrednog zemljišta, dok u ukupnom broju poljoprivrednika čine udio od 86,5 posto.

Također, ministrica je najavila kako se nadolazećim izmjenama i dopunama Zakona o OPG-u propisuju jasniji uvjeti za dobrovoljno stjecanje statusa OPG-a, kao i za njegov prestanak i promjenu, a u cilju smanjivanja potrebne dokumentacije ukida se obveza potpisivanja obrasca proizvodnih resursa od strane članova OPG-a. Također, poticat će se snažnije uključivanje članova obiteljskog kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a u području prekršajnih mjera propisivat će se blaže postupanje za slučajeve u kojima su prekršaji počinjeni prvi puta, kao i smanjenje visine novčane kazne određenim skupinama.

Imena nominiranih u natječaju “Zlata vrijedan” bit će objavljeni na stranicama Večernjeg lista uz popratne reportaže tijekom srpnja i kolovoza, kao i na portalu Vecernji.hr, dok će HTV objaviti priloge u “Dobro jutro, Hrvatska”.

U završnici svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedan OPG. Između pristiglih prijava, nominirane će odabrati stručni žiri.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: