Znanje se množi dijeljenjem

Konzultant Jarche predstavio teoriju učenja za organizacije i pojedince

0 Flares 0 Flares ×

Konzultant Harold Jarche održao je predavanje u sklopu nove platforme Hrvatske gospodarske komore HGK_COR AKCELERATOR. Riječ je o metodi upravljanja osobnim znanjima (PKM – Personal Knowledge Mastery) – skupu vještina za što bolje iskorištavanje informacija koje nam nude naši kontakti i osobne mreže. Te vještine su korisne za stručnjake koji se bave ljudskim resursima, informatikom, digitalnom transformacijom, organizacijskim učenjem te organizacijskim promjenama.

Jarche je u svom predavanju rekao da je u današnjem svijetu nestala granica između učenja i posla, učenika i učitelja. Repetitivne zadatke preuzimaju strojevi, preostaju oni kompleksniji.

Kako bismo ih mogli izvršavati i nastaviti usvajati znanje unatoč obilju informacija koje nas okružuje u današnjem digitalnom dobu, moramo postati dio određene tzv. zajednice praktičara – bilo na lokalnoj, regionalnoj ili globalnoj razini.

Kroz takvu zajednicu možemo tražiti znanje, interpretirati ga i dijeliti ga sa svima s dodanom vrijednošću. Zajednica je poveznica između učenja novih stvari i uspješnog izvršavanja radnih zadataka te ono što nam pomaže da preispitujemo vlastita uvjerenja.

U svojoj teoriji Personal Knowledge Mastery, Jarche razlikuje individualne vještine i one na organizacijskoj razini, koje moraju ukloniti prepreke za dijeljenje znanja i društveno učenje. „U tome čelnik organizacije mora voditi vlastitim primjerom kako bi mogao upravljati promjenama. Vodstvo danas je pomaganje mreži, tj. organizaciji da donosi bolje odluke i da bude pametnija,“ ističe Jarche.

Glavna korist za organizacije je brži pristup znanju i bolje iskorištavanje suvremenih spoznaja, povećanje potencijala za inovacije i bolja povezanost s izvorima znanja izvan organizacije. Korist za pojedince očituje se kroz umrežavanje radi cjeloživotnog učenja, kvalitetnije donošenje odluka uz podršku zajednica praktičara i razvoj osobne discipline u profesionalnom usavršavanju, čime se smanjuje preopterećenost obiljem informacija.

Izvor: HGK

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: