Znatan rast prihoda Erste banke

Zarada gotovo tri milijarde eura, dividenda, 1,5 eura

0 Flares 0 Flares ×

Beč, 28. veljače 2020. – Erste Group Banka AG ostvarila je tijekom 2019. godine rast ukupnog prioda od 8,7 posto, na gotovo tri (2,97) milijarde eura. Uprava banke predložiti će na skupštini dioničara isplatu dividende u izosi o euro i pol.

Srednja i Istočna Europa danas su gospodarski najdinamičnije regije na Starom kontinentu. Zemlje iz tih regija bilježe više nego dvostruko veći rast BDP-a od prosjeka eurozone.

Taj rast posljedica je domaće potražnje, koja je sve veća, zahvaljujući niskim stopama nezaposlenosti i rastu realnih plaća. Tako povoljno okruženje odrazilo se i na zdravlje imovine Erste banke: dalje je smanjen omjer nenaplativih kredita – na 2,5 posto.

Detaljnije o financijskim rezultatima Erste Group Banka AG

Što se tiče predviđanja za ovu godinu Erste očekuje povrat na kapital veći od deset posto, no analitičari bamke kažu kako bi globalno ili regionalno usporavanje gospodarskog rasta, kao i potencijalni – i još uvijek nemjerljivi – politički ili regulatorni rizici mogu ugroziti postizanje tog cilja.

Erste – Poslovnica na glavnom kolodvoru u Beču Foto: Erste Bank / Daniel Hinterramskogler

Erste Group Banka AG će i dalje ulagati u IT, a time i u svoju buduću konkurentnost u 2020. godini. Fokus će biti na progresivnoj modernizaciji IT-a, digitalizaciji back officea, kao i na implementaciji i proširenju digitalne platforme George na razini cijele grupe. Uvođenje Georgea nastavit će se u Mađarskoj i Hrvatskoj u 2020. godini.

Cilj za 2020. godinu je veći bruto rast prihoda od bruto rasta rashoda, iako će to biti teže postići nego 2019. godine jer se povećavaju pritisci na prihode. Općenito se predviđa da će operativni rezultat rasti u 2020.

Potencijalni rizici su trendovi kamatnih stopa koji se razlikuju od očekivanja, političke ili regulatorne mjere usmjerene na banke, geopolitička i globalna gospodarska kretanja, kao i potencijalni ekonomski efekti širenja corona virusa.

Prezentacija rezultata Erste Group Banka AG

Financijski rezultati Erste banke u Hrvatskoj bit će objavljeni krajem ožujka.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: