Znati unovčiti informaciju

Tvrtke od svojih podataka očekuju još više

0 Flares 0 Flares ×
Pogrešan pristup načinu na koji se upravlja podacima može tvrtke stajati i u milijunima dolara zbog sigurnosnih propusta, izgubljene dobiti ili propuštenih prilika

U ostvarivanju prednosti vezanih uz dobro upravljanje podacima tvrtke najviše sprječavaju nedostatak odgovarajuće tehnologije, procesa, treninga i odgovarajuća podrška od strane menadžmenta

Globalne organizacije traže sve više i više od svojih ulaganja u rješenja za upravljanje podacima, unatoč procjeni da već dobivaju povrat u vidu dvostrukog iznosa koji ulažu, otkriva istraživanje koje je naručila Veritas Technologies, vodeća tvrtka na tržištu rješenja za zaštitu podataka u poslovnim okruženjima i softverskih rješenja za pohranu podataka.

Istraživanje “Vrijednost podataka” (Value of Data) koje je provela analitička kuća Vanson Bourne obuhvatilo je više od 1500 IT menadžera u 15 zemalja. Ovo istraživanje otkrilo je kako većina tvrtki (82 posto), iako već dobiva povratnu vrijednost od 2,18 američka dolara za svaki dolar koji ulože u poboljšanje svojih sustava za upravljanje podacima, i dalje očekuje da će vidjeti još veći povrat uloženih sredstava.

Samo 15 posto ispitanih tvrtki izjavilo je kako je ostvarilo ROI (povrat na investiciju) koji su očekivale, dok je samo 1 posto ispitanih rekao kako njihov ROI nadmašuje očekivanja.

Tvrtke priznaju kako su glavni faktori koji im onemogućavaju poboljšanje povrata investicije nedostatak prave tehnologije za upravljanje podacima (40 posto ispitanih), nedostatak internih procesa (36 posto) te neodgovarajuća komunikacija prema zaposlenicima i njihov trening (57 posto).

Trećina tvrtki (33 posto) također je navela nedostatak podrške od strane višeg menadžmenta kao prepreku koja ih sprječava u postizanju većeg povrata na investiciju u sustave za upravljanje podacima.

“Pogrešan pristup načinu na koji se upravlja podacima može tvrtke stajati i u milijunima dolara zbog sigurnosnih propusta, izgubljene dobiti ili propuštenih prilika, ali oni koji mudro ulažu u ovaj segment svjesni su nevjerojatnog potencijala koji se krije u njihovim podacima. Nažalost, previše tvrtki u takvom pristupu i dalje sprječavaju tehnološki faktori ili izazovi vezani uz ljudske potencijale”, rekao je Jyothi Swaroop, potpredsjednik Veritasa za proizvode i rješenja.

Organizacije koje ulažu u pravilno upravljanje podacima kažu kako već ostvaruju prednosti zbog svojih investicija te kako postižu ciljeve koje su željele postići.

Sudionici istraživanja kao najatraktivnije prednosti poboljšanja načina na koji se upravlja podacima naveli su bolju usklađenost sa zakonskom i pravnom regulativom, smanjene sigurnosne rizike, značajne uštede te mogućnost iskorištavanja novih prilika na tržištu.

Od svih organizacija koje ulažu u proces boljeg rukovanja podacima, njih četiri od pet (81 posto) kaže kako su već primijetile bolju usklađenost s regulativom te smanjene sigurnosne rizike, dok ih 70 posto primjećuje smanjene troškove.

Gotovo tri četvrtine ispitanih tvrtki (72 posto) sada je u prilici istražiti nove izvore prihoda i tržišne prilike upravo zbog toga što su uložile u sustave za upravljanje podacima.

“Jedan od glavnih razloga zbog kojeg tvrtke ulažu u rješenja za upravljanje podacima jest zaštita tih podataka. U medijima su stalno prisutni visokoprofilni slučajevi curenja podataka i prijetnja velikim kaznama zbog neusklađenosti s regulativom. No, velik broj tvrtki također profitira zbog prilike da svoje podatke koristi na inteligentniji način. Ulaganja u rješenja za učinkovito upravljanje podacima nužna su u današnjoj digitalnoj ekonomiji”, dodaje Swaroop.

Više informacija o glavnim zaključcima ovog istraživanja pronaći ćete na VOX blogu. Da biste saznali više o tome kako Veritas globalnim organizacijama pomaže da kapitaliziraju na svojim investicijama u podatke, pročitajte cijeli izvještaj. Za više informacija o implementaciji centralizirane strategije za upravljanje podacima, posjetite www.veritas.com.

Metodologija
Ispitano je više od 1500 donositelja odluka u IT-u te osoba odgovornih za upravljanje podacima. Istraživanje je provedeno tijekom listopada i studenog 2018. u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Meksiku, Brazilu, Australiji, Novom Zelandu, Singapuru, Kini, Japanu i Koreji.

____

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: